BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE

Beste Leidse student,


Wat iedereen eigenlijk al weet, werd afgelopen week nogmaals duidelijk; het coronavirus is nog lang niet uitgeraasd. Waar iedereen bang voor was, is werkelijkheid geworden: een tweede golf is in opmars. Wij als studenten spelen een grote rol in de verspreiding van het virus en bij ons ligt dus ook de verantwoordelijkheid om deze golf zo veel mogelijk in te perken. Verschillende studentenorganisaties zijn deze zomer bezig geweest om nieuwe studenten de start van het studentenleven te geven die ze verdienen. Hierin hebben wij allen veel te danken aan de universiteit, de hogeschool en de gemeente Leiden, die ons het vertrouwen en de kans hebben gegeven om veilig en verantwoord introductieactiviteiten te organiseren. Toen het Kabinet op landelijk niveau alle introductieactiviteiten wilde verbieden, hebben onze rector en burgemeester zich ervoor hard gemaakt dit te voorkomen. Het is nu aan ons om het vertrouwen van de stad niet te schaden. Laat dit echter niet de hoofdreden zijn om je aan de richtlijnen van het RIVM te houden. In de eerste plaats is Covid-19 namelijk een gevaarlijk virus, óók voor jou. Te veel van onze leeftijdsgenoten zijn ziek geworden en te veel van ons zijn de afgelopen maanden naasten zoals opa’s, oma’s en wellicht andere kwetsbare familieleden of vrienden verloren aan het virus. Daarnaast is er nu voor 25% fysiek onderwijs mogelijk, maar wanneer het zo doorgaat zal dit weer terugzakken naar 0%. Daarbovenop zullen de verenigingen moeten sluiten en zal het studentenleven op slot gaan. Dit is iets wat we allemaal niet willen. Aankomende tijd zullen wij de nieuwe studenten in Leiden een zachte landing kunnen geven in hun nieuwe stad, bij hun studie of bij hun vereniging. Dat kan alleen door goede samenwerking met deuniversiteit en gemeente en door ons aan de regels te houden die horen bij de crisis waar we nog steeds in zitten. Het goede voorbeeld wordt al veel gegeven, velen gaan snel in quarantaine en laten zich testen bij klachten. Daarmee krijgen we het virus onder controle! Wat betekent dat nog meer:
● Beperk je sociale contacten, houd je bubbel voorlopig zo klein mogelijk.
● Was je handen regelmatig en houd 1.5 meter afstand tot iedereen die niet tot je huishouden
behoort. Buitenshuis moet je wel 1.5 m afstand houden tot je huisgenoten.
● Geef géén feestjes en nodig maximaal 6 mensen thuis uit, mits je daar ruimte voor hebt.
● Blijf bij (milde) klachten op je kamer en laat je testen.
● Vermijd drukke, openbare plekken zoals parken.
● Wanneer je gaat club-, cordial- of jaareten, doe dit in kleine groepen en bij voorkeur in de tuin.
● Vermijd supermarkten in de vroege ochtenduren, dan zijn er veel (kwetsbare) ouderen.
● Denk goed na voordat je op bezoek gaat bij je ouders, opa’s of oma’s, en hou te allen tijde afstand. Het is  inmiddels cliché, maar daardoor niet minder waar: alleen samen houden we dit virus onder controle. Blijf daarom stil staan bij de keuzes die je maakt: wie zie ik en wie niet? Zien wij elkaar op verantwoorde afstand? Als wij als Leidse studenten niet verantwoord omgaan met de vrijheid die we hebben, zal deze vrijheid immers weer afgenomen worden via regionale of nationale maatregelen.

Blijf dan ook met elkaar in gesprek over wat wel en niet verantwoord is en onthoud: ook op 1,5 meter afstand van elkaar is het studentenleven enorm de moeite waard.

 

Quarantaine.

Studentenwelzijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op

Heb je vragen over het studentenleven in Leiden? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op


Mis geen moment

Er is altijd wel wat gaande in de leukste studentenstad van Nederland.

Bekijk de agenda

Impressie