AGENDA EVENEMENT
PKVV

FOTOTENTOONSTELLING 'OVERLEVEN!' OVER MAARTEN BIESHEUVEL IN SUNNY HOME & DIASPORA IN AFRIKA

Sinds die tijd kwam ze regelmatig bij hem. Soms voor een gesprek of een wandeling. Soms zaten er een paar maanden tussen. Hij had levensangst. Dat hij overleefde dankte hij aan zijn vrouw Eva. Zij was de vaste grond onder zijn voeten, en hun huis ‘Sunny Home’ aan de Kernstraat zijn veilige haven.

Biesheuvel schreef in 1983 het beroemde verhaal Reis door mijn kamer. Daarin schrijft hij: “Ik zal u door mijn kamer laten reizen tot het u duizelt! Ik zal u mijn kamer beschrijven precies zoals hij is, opdat mensen over duizend jaar weten hoe een kamer anno 1983 in Leiden, Nederland, eruitzag.” Dit verhaal is de aanleiding geweest voor de foto’s die Patricia in deze tentoonstelling laat zien. De foto’s zijn voorzien van korte tekstjes en gebundeld in het boek Foto’s uit Sunny Home, dat ook tijdens de tentoonstelling te koop zal zijn. Nauta kreeg voor deze serie foto’s de 2e prijs in de categorie Kunst en Cultuur van de Zilveren Camera.

De Leidse fotograaf Olivier van Hartingsveldt (1976) is gefascineerd door de creativiteit waarmee mensen in moeilijke omstandigheden kunnen overleven. De rol die gedomesticeerde dieren daarbij kunnen spelen heeft zijn bijzondere aandacht. Kenmerkend is zijn ‘fine art’- stijl, sereen en soms enigszins surrealistisch. In zijn serie ‘Diaspora’ fotografeert hij Afrikanen, die zich vestigen langs de kust van Gambia om er de mogelijkheden die het toerisme met zich meebrengt te benutten.

De vaak complexe relatie tussen mens en dier heeft Olivier vanuit verschillende ‘culture’ perspectieven onderzocht en gefotografeerd. Hij is veel onderweg en werkt dan het liefst aan langlopende documentaire projecten. In 2012 studeerde hij af aan de Fotovakschool in Amsterdam en zijn werk werd gekozen voor de ‘New Dutch Photography Talent 2013′.