Afgelopen dinsdag 17 november vond er op Panoplia een debat plaats tussen de drie christelijke politieke jongerenorganisaties. Hielke Onnink (voorzitter van het CDJA), Bina Chirino (voorzitter van PerspectieF) en Johan de Leeuw (actief bij de SGPJ) discussieerden met elkaar over verschillende onderwerpen, onder leiding van Anton van den Beukel. Er werd voornamelijk gesproken over thema’s die van belang zijn voor studenten en jonge starters.
In het eerste deel van het debat kwamen drie onderwerpen aan de orde. Als eerste werd er gesproken over de afschaffing van de basisbeurs en welke compensatie er zou moeten komen voor studenten die studeren onder het leenstelsel. Alle drie de partijen zijn het erover eens dat het leenstelsel niet meer houdbaar is en dus afgeschaft moet worden en dat de basisbeurs weer heringevoerd moet worden. Over de vorm van compensatie verschilden de meningen nog wel. Als tweede werd er gesproken over de huizenmarkt. De gespreksleider, die al enkele jaren geleden is afgestudeerd, schetste een somber beeld van de toekomst die het publiek, dat volledig bestond uit studenten, te wachten staat en dat die ook vrij onzeker is, wat dit onderwerp betreft. Ten slotte werd er nog gesproken over christelijke politiek op zichzelf. Is dit waardevol? En hoe moeten we de tegenstelling zien tussen de principes waar een christelijke partij voor staat tegenover wat er daadwerkelijk haalbaar is? Ook de vraag of het huidige coronabeleid wel christelijk is, kwam aan de orde. Het algemene antwoord op deze vraag was dat juist de barmhartigheid richting de mensen die lijden onder corona, naar voren komt en dat dit erg belangrijk is. Ook werd aangedragen dat de politiek beslissingen moet nemen met de informatie die ze nu heeft, en dat we dus alleen maar kunnen speculeren over ‘wat als’-situaties.
Na de pauze konden er vragen gesteld worden vanuit de zaal. Er werd onder meer gesproken over de recente discussie rond artikel 23 van de Grondwet, dat gaat over de vrijheid van onderwijs. De drie sprekers waren het erover eens dat artikel 23 behouden zou moeten worden, juist vanuit een liberale insteek. Een andere vraag die werd gesteld, ging over de houding van de jongerenpartijen van de CU en het CDA richting hun moederpartijen als het gaat om de kabinetsbesluiten over de opvang van vluchtelingen, met name na de recente branden in het vluchtelingenkamp Moria. Hieruit bleek dat ook de jongerenpartijen actief zijn om het beleid van het kabinet de bevragen. Verder werden er vragen gesteld over de compensatie voor het leenstelsel, het coronabeleid en de vraag of de discussie over traditie gevoerd moet worden in de samenleving, door de politiek, of allebei.
De avond eindigde met een stemoproep vanuit alle drie de christelijke jongerenorganisaties. Hierin kwam ook duidelijk de persoonlijke motivatie van de sprekers naar voren waarom zij zich bij hun jongerenorganisatie hebben aangesloten. Al met al was het een interessante discussie, zeker in de aanloop richting de landelijke verkiezingen van 2021!