NIEUWS SPORT
BLAUWESCHUIT

HET ONK

Zoals vrijwel alles in het leven was ook het wedstrijdseizoen van de RS500 anders dan anders in 2020. Normaal gesproken is het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) het laatste hoogtepunt van het jaar, maar nu werd het ineens de eerste (en voor velen de enige) wedstrijd van het jaar. Het gemis van een vol wedstrijdseizoen was af te lezen aan het aantal inschrijvingen: 40, het grootste aantal ooit! En ook de Schuiters waren niet te houden. Maar liefst 10 van de 40 teams hebben een link met Schuit!

Bruinisse is een geliefde locatie van de RS500-klasse vanwege de grote kans op goede wind, en ook deze keer werden we niet teleurgesteld; Windkracht 3-4, stralende zon en een wedstrijdcomité dat er altijd een strakke baan weet in te leggen. Eenmaal op het water werden er vol enthousiasme vier races gevaren. Met een team waarvan de stuurman zich net gekwalificeerd heeft voor de Olympische Spelen in Japan was de hoogste trede al bij voorbaat bezet. Desondanks werd er op de eerste dag er al een goede score neergezet door de Schuitteams!

Na een eerste dag met toch flink wat wind en golven zou het op zondag een stuk minder hard gaan waaien. De Schuit-teams hoopten op iets lichtere wind, wellicht zouden de wat lichtere teams om daardoor wel wat stijgen in het klassement. Eenmaal in de haven aangekomen bleek het echter bijna net zo hard te waaien als zaterdag. Om 9:55 zou de eerste start zijn en omdat het nog best een eind varen was naar het wedstrijdgebied werd er weer vroeg opgestaan. Gelukkig was deze tweede wedstrijddag iedereen wél op tijd voor de start om een mooie eerste pot van de dag te varen.

De schuitteams hebben nette races gevaren en zaten elkaar vaak op de hielen. Vooral de tweede wedstrijd was een verraderlijke, want door een draaiwind in het eerste rak kon je de boot gigantisch missen als je aan de verkeerde kant van het veld zat. Deze tweede race van de dag begon overigens met een algehele terugroep, wat inhoudt dat er zó veel mensen vals gestart waren dat het startschip het allemaal ook niet meer wist. Oftewel iedereen terug en opnieuw beginnen! Voor de laatste twee wedstrijden zakte de wind zakte wat weg, waarbij bij de laatste pot de wind bijna helemaal uitging en het veld helemaal in elkaar schoof. Gezellig, met zes boten tegelijk over de finish, maar vooral chaotisch.

Ook zondag zijn uiteindelijk vier wedstrijden gevaren, waardoor het totaal gevaren wedstrijden op 8 is uitgekomen. Daarvan wordt voor elk team de slechtste score weggestreept. Het resulteerde in de onderstaande uitslag, waar de Blauwe Schuit meer dan trots op kan zijn!

Lees het volledige verslag en de uitslag van de wedstrijd hier op www.blauweschuit.com.

OVER BLAUWESCHUIT

De Blauwe Schuit is dé studentenzeilvereniging van Leiden en omstreken. We hebben één van de grootste studentenvloten van Nederland en hier zijn we dan ook behoorlijk trots op. Onze vloot bestaat namelijk uit één FF65 (kajuitjacht), zes valken, zes RS500’s, twee Laser Pico’s en twee topazen (zwaardboten) en een RHIB motorboot. Onze vloot wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Zo hebben we een actief opleidingssysteem om leden te leren zeilen tijdens zeildagen, zeilkampen, doordeweekse cursussen en de masterclass. Hierdoor kan iedereen, van beginner tot fanatiekeling, bij ons terecht. Verder doen we met onze boten mee aan veel verschillende zeilwedstrijden, zoals de NESTOR-trophy (een wedstrijd tegen andere studenten-zeilverenigingen in Nederland), verschillende NK’s, WK’s, de 24-uurs race, winterwedstrijden, matchraces en nog veel meer!

Niet voor niets is ons motto al jarenlang “Schuitje varen, biertje drinken”, want we zijn niet alleen een sportvereniging, maar ook zeker een gezelligheidsvereniging! Wekelijks ontmoeten onze leden elkaar op de borrels op onze eigen sociëteit bij het Universitair Watersport Centrum in Leiderdorp. Daarnaast zijn er het hele jaar door activiteiten en leuke feesten, dus ook buiten het zeilseizoen om is er bij ons genoeg te doen. Denk bij activiteiten aan gala’s, filmavonden, themaborrels, dixo’s en nog veel meer. En wie nog geen genoeg kan krijgen van de gezelligheid van de Schuit kan zich aansluiten bij de verschillende disputen en commissies die de Schuit rijk is.

Dus ben jij al om? Kom langs op de watersportmarkt tijdens de EL CID, neem contact met ons op tijdens de EL CID via 06-83370287 of iedere avond van 20u-21u in de chatroom van de EL CID-2020 app!
Bekijk onze website of Instagram.

BEKIJK ALSZV DE BLAUWE SCHUIT NIEUWS VAN BLAUWESCHUIT
NIEUWS

 • Proefrepetities Sempre Crescendo
  09-09-2022 - SEMPRE CRESCENDO
  Overige
 • Juni concerten
  06-08-2022 - COLLEGIUM MUSICUM
  Studentenvereniging
 • Programma EL CID 2022
  31-07-2022 - NJORD
  Algemeen programma
 • Open Avonden
  06-04-2022 - NSL
  Student nieuws
 • Proefrepetities januari
  25-01-2022 - SEMPRE CRESCENDO
  Studentenvereniging
 • Brandbrief van Leidse Studentenverenigingen
  23-01-2022 - PKVV
  Pers
 • ALV 7 oktober
  08-10-2021 - NSL
  Studentenvereniging
 • Lustrum 8.2 opening!
  08-10-2021 - PLANKENKOORTS
  Sport
FOTO'S

PROEF DE SFEER