NIEUWS ONDERWIJS
PKVV

POP-UP STUDIERUIMTE IN STADSGEHOORZAAL

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen van zaterdag 5 tot en met dinsdag 15 december studeren in de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat in Leiden. In de grote zaal van dit concertgebouw in het stadshart is een bijzondere pop-up-studielocatie ingericht die tijdelijk studieruimte biedt aan ruim 200 studenten.

 

Een bijzondere samenwerking tussen cultuur en onderwijs. Nanette Ris (directeur Stadsgehoorzaal), en Ay-Min Ma (quaestor van de PkvV) hebben de sleutel in handen.

Het project is een samenwerking van de universiteit met de Stadsgehoorzaal, de gemeente Leiden en de studenten van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV). De extra studieruimte is ingericht om tegemoet te komen aan de behoefte van studenten die vanaf 14 december hun tentamenperiode ingaan. Juist in deze periode hebben studenten behoefte aan goede studieplekken. Uiteraard moeten studenten zich ook in deze tijdelijke studieruimte houden aan alle veiligheidsmaatregelen, zie kader onderaan.

Ook extra studieplekken in Gorlaeus

De universiteit heeft normaal gesproken voldoende studieplekken beschikbaar, maar vanwege de coronamaatregelen en de afstandsregels zijn dat er nu minder dan gebruikelijk. In de bibliotheken van de universiteit zijn momenteel ruim 1860 studieplekken te reserveren. Om studenten extra ruimte te kunnen bieden vlak voor de tentamenperiode heeft de universiteit ook tijdelijk 125 extra studieplekken gecreëerd in het restaurant van het Gorlaeusgebouw aan de Einsteinweg. Hier kunnen studenten sinds maandag 30 november terecht.

De gevel van de Stadsgehoorzaal.

Samenwerking kennis en cultuur

Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van de universiteit, licht toe: ‘Veel studenten hebben het moeilijk in deze coronaperiode. Een fijne studieplek waar je rustig en veilig toch ‘samen’ kunt studeren, is daarom heel belangrijk. Ik vind de pop-up-locatie in de Stadsgehoorzaal een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als we de handen ineenslaan en samenwerken met stadsgehoorzaal, gemeente en studenten.’

Wethouder Paul Dirkse (Kennis en Onderwijs): ‘In deze tijden van coronabeperkingen blijven we als stadsbestuur op zoek naar perspectief voor onze inwoners, naar wat er wél kan. De Stadsgehoorzaal kan nu weliswaar geen volle zalen trekken, het kan gelukkig op een andere manier van grote waarde zijn voor de stad. Een treffend voorbeeld van samenwerking in onze stad van kennis en cultuur.’

Reactie studentenverenigingen

Voorzitter Sammy Steenvoorden van de PKvV: ‘We zijn we ontzettend blij met deze extra studiefaciliteit op juist zo'n mooie, centrale plek in de stad. De timing vlak voor de tentamenperiode is precies goed en we hopen dat veel studenten hier dankbaar gebruik van maken. Ook de studentenverenigingen zijn daarnaast bezig om extra studieruimte te bieden binnen de verenigingen.’

 

Reserveren en voorzorgsmaatregelen
Reserveren voor een studieplek is mogelijk via SharedDesk, voor de Stadsgehoorzaal kan dat vanaf 4 december. Studenten loggen in met hun ULCN-account, selecteren de locatie en reserveren een plek. De voorzorgsmaatregelen van universiteitsgebouwen gelden ook in de Stadsgehoorzaal. De universiteit heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid en gezondheid van studenten en medewerkers te waarborgen en het risico op verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Meer hierover is te lezen in het campusprotocol.

 

OVER PKVV

Al 54 jaar hebben wij een hart voor de stad en haar studentenverenigingen, maar als bestuur krijgen wij van veel meer enthousiaste studenten hulp bij het vertegenwoordigen van de studentenpopulatie.

Denktank Student&Stad
De Denktank van de PKvV is een groep studenten die meedenkt over actuele zaken die spelen in Leiden. Zo buigen ze zich over het gebruik van ecoglazen bij studentenverenigingen, onderzoeken ze de mogelijkheden van autoluwe wegen in de stad en zitten ze regelmatig met gemeente Leiden om de tafel over verschillende zaken, zoals studenten- en startershuisvesting. Ze hebben brainstorms over het fietsbeleid in de stad, doen onderzoek naar studentenwelzijn tijdens de coronacrisis en denken mee met verenigingen over een 1,5 meter economie. Het kan allemaal bij de Denktank Student & Stad!

Promotiecommissie
De promotiecommissie van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen bestaat uit zes enthousiaste leden, die allemaal lid zijn bij een van de 24 Leidse studentenverenigingen. Het hele jaar door zetten ze zich in om de PKvV te helpen bij de beeldvorming van de Leidse student. Zo staan zij op open dagen van de Hoge School Leiden en de Universiteit Leiden en geven ze hier presentaties en stadswandelingen, waar ze je alles kunnen vertellen over het studentenleven en de keuze voor een bepaalde studentenvereniging. Daarnaast houden ze alle sociale media bij en ze organiseren jaarlijks in samenwerking met Leiden Marketing de Filmwedstrijd Student&Stad, een evenement dat voortkomt uit het Strategisch Partnerschap.

MASCQ-Commissie
MASCQ staat voor de grote vijf gezelligheidsverenigingen die je in Leiden kan vinden, namelijk Minerva, Augustinus, SSR, Catena en Quintus. De MASCQ-Commissie bestaat uit vijf leden, allemaal lid van één van deze vijf verenigingen. Eens per jaar slaan deze verenigingen de handen in een om een geweldige week te organiseren met allerlei evenementen en feesten (van bandjesavond tot lasergamen op een sociëteit en van lezingen tot een grote cantus). En dit iedere dag op een andere vereniging! De MASCQ-Commissie zet dit samen met de PKvV op en is verantwoordelijk voor de organisatie van deze memorabele week. 

BEKIJK PKVV NIEUWS VAN PKVV
NIEUWS

 • ALV 7 oktober
  08-10-2021 - NSL
  Studentenvereniging
 • Lustrum 8.2 opening!
  08-10-2021 - PLANKENKOORTS
  Sport
 • Leids Cabaret Festival
  07-10-2021 - PKVV
  Talent events
 • Alpha Open Avond
  29-09-2021 - NSL
  Gezondheid en welzijn
 • Tournee naar Limburg
  28-07-2021 - COLLEGIUM MUSICUM
  Cultuur
 • Brief aan de aanstaand student
  16-07-2021 - PKVV
  Gemeente
 • Op naar Limburg!
  09-06-2021 - COLLEGIUM MUSICUM
  Cultuur
 • Win een 3Dbeeldje van jezelf
  04-06-2021 - LEIDEN MARKETING
  Cultuur
FOTO'S

PROEF DE SFEER