NIEUWS ONDERWIJS
UNIVERSITEIT LEIDEN

STUDEREN IN TIJDEN VAN CORONA

Hoe ziet ons onderwijs eruit in tijden van corona? Vanaf september bieden we een combinatie van onderwijs op locatie en online aan.

Updates

29 juli
Hoe ziet het onderwijs er vanaf september 2020 uit? En welke maatregelen nemen we om de veiligheid van docenten en studenten te borgen?

Als je uit oranje of rode landen inreist, moet je twee weken in thuisquarantaine. Lees over onderwijs on campus en online en over de verplichte thuisquarantaine voor studenten en medewerkers

13 juli

Aanvraag tegemoetkoming UWV verlengd t/m 26 juli
Je kunt nog tot en met 26 juli 2020 tegemoetkoming aanvragen voor verlies van inkomsten uit je bijbaan.

Tijdslots voor reserveren studieplekken gewijzigd
Bekijk de actuele beschikbare tijdslots per locatie.

8 juli

Help ons het online onderwijs te verbeteren: geef je mening!
Wat gaat goed, en wat moet er vanaf september beter? Jouw feedback is onmisbaar voor het verbeteren van het online onderwijs. Vul de vragenlijst in

7 juli

Toestemming nodig voor studiegerelateerde activiteiten in buitenland
Als je naar het buitenland wilt gaan voor een stage, veldwerk of onderzoek, kun je hiervoor in zeer uitzonderlijke gevallen toestemming voor vragen. Lees meer

6 juli

Tegemoetkoming voor verlies inkomsten
Heb jij vanwege het coronavirus inkomsten uit je bijbaan verloren? Dan kun je mogelijk een tegemoetkoming  krijgen van het UWV. Lees meer

1 juli

Binnen sporten bij het USC
Vanaf vandaag kun je weer binnen sporten bij het USC in Leiden en Den Haag. Er gelden extra maatregelen voor de veiligheid. Lees meer

25 juni

Meer onderwijs op de campus in nieuwe collegejaar
In het nieuwe collegejaar komen er meer mogelijkheden voor onderwijs op de campus. De universiteit is druk bezig de onderwijstijden te verruimen en slimme roosters op te stellen. Om de veiligheid te waarborgen, houden we daarbij rekening met anderhalve meter afstand, looproutes en extra schoonmaakwerkzaamheden. Ook bekijken we samen met vervoerders in de regio hoe we kunnen zorgen voor veilig vervoer naar Leiden en Den Haag.

Op de campus en online
Vanwege de anderhalve-meter-regel kunnen we onze onderwijsfaciliteiten niet volledig benutten. Dit betekent dat studenten bij de start van het nieuwe collegejaar het onderwijs deels op de campus en deels online aangeboden krijgen. De mogelijkheden zullen per opleiding verschillen. Je krijgt bericht over jouw rooster voor het nieuwe collegejaar begint. Internationale studenten die vanwege reisrestricties niet naar de universiteit kunnen komen, kunnen hun studie online starten.

18 juni

Compensatie bij studievertraging
Als je basis- of aanvullende beurs deze zomer verloopt of als je je masterdiploma met vertraging behaalt, ontvang je mogelijk compensatie vanuit DUO. Lees meer

11 juni 10.00 uur

Vergoeding voor extra kosten buitenlandverblijf
Is je studie in het buitenland dit semester afgebroken of geannuleerd vanwege de coronamaatregelen en heb je daardoor extra kosten gehad voor huur of reistickets? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Lees meer

USC The Buzz: kom sporten op het Malieveld
Je kunt nu ook in Den Haag buiten sportlessen van het USC volgen. Omdat er bij het sportcentrum geen buitenterrein beschikbaar is, worden de lessen gegeven op het Malieveld. Lees meer

4 juni

Studieplekken vanaf 8 juni weer beperkt toegankelijk
Vanaf 8 juni kun je in de bibliotheken en een aantal facultaire gebouwen weer gebruikmaken van een beperkt aantal studieplekken. Je moet hiervoor van tevoren een tijdslot reserveren. Lees meer

Boeken lenen bij andere bibliotheken
Je kunt weer boeken lenen bij andere Nederlandse universiteitsbibliotheken, via WorldCat. Lees meer

28 mei

Geen exchangeprogramma’s eerste semester 2020-2021
De exchangeprogramma’s binnen en buiten Europa gaan het eerste semester niet door voor zowel studenten die in het buitenland willen gaan studeren, als buitenlandse studenten die in Leiden willen komen studeren.
Lees meer

20 mei

Versoepeling maatregelen: practica en toetsen deels weer op locatie
Vanaf 15 juni mogen practica en toetsen weer plaatsvinden in universitaire gebouwen. Lees hier wat dat voor jou betekent.

15 mei

Met studievertraging toch starten met master
Wil jij aan een master bij de Universiteit Leiden beginnen, maar lukt het je niet om voor het einde van het collegejaar je bachelor af te ronden? De universiteit biedt twee oplossingen.

14 mei

USC Leiden start buitensport gefaseerd op

6 mei

Vice-rector magnificus Hester Bijl: Zo bereiden we ons voor op collegejaar 20/21

29 april

Op afspraak printen in de Universiteitsbibliotheek

14 april

7 april

2 april

 • Gebruik geen Zoom, je privacy is niet gewaarborgd
 • Cybercriminelen actief: beveilig nu je pc

Bekijk ook dagelijks de algemene updates over het coronavirus

--------------------------------------

Online onderwijs tot einde collegejaar

Vanwege het coronavirus zijn alle opleidingen overgestapt op online onderwijs. Het onderwijs blijft tot het einde van dit collegejaar in principe online.

Vanaf 15 juni weer toetsen en practica op locatie

De versoepelingen van de coronamaatregelen vanuit de overheid maken het mogelijk om een klein deel van het onderwijs, dat niet online kan plaatsvinden, vanaf 15 juni weer fysiek aan te bieden.

We geven we in de periode van 15 juni tot het eind van dit collegejaar voorrang aan:

 • Practica en toetsen die niet op afstand kunnen worden gedaan;
 • Afstudeerders, die zonder toegang tot het gebouw hun afstudeerproject niet kunnen afmaken;
 • Mentoring van kwetsbare studenten.

Als er voor jou hierdoor iets verandert vanaf 15 juni, informeert je opleiding je hierover. Lees meer over de versoepelde maatregelen.

Informatie en ondersteuning

We begrijpen dat dit een lastige situatie is, die een grote aanpassing van je vraagt. En dat je daarbij mogelijk tegen problemen aanloopt of veel vragen hebt. We doen er alles aan je zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen.

Op deze website vind je antwoord op je vragen, praktische informatie over voorzieningen, diensten en IT, en tips over online onderwijs volgen en thuis studeren.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Bekijk in het blok ‘contact’ bovenaan de pagina waar je met je vraag terechtkunt.

Informatie over je vakken en toetsen

Hoe en wanneer jouw (online) vakken en toetsen plaatsvinden, hoor je van je docent. Via Blackboard en/of Brightspace, of op een andere manier die in het contact met je docent gebruikelijk is.

Practica

De versoepelingen van de coronamaatregelen vanuit de overheid maken het mogelijk om practica vanaf 15 juni weer plaats te laten vinden in de universitaire gebouwen. Als er voor jou hierdoor iets verandert, informeert je docent je hierover via Blackboard of Brightspace. Lees meer over de versoepelde maatregelen.

Als jouw practicum niet op locatie kan worden georganiseerd, informeert je docent je over mogelijke oplossingen - bijvoorbeeld om je practicum te vervangen door een andere opdracht of te verplaatsen in je studieprogramma zodat je dit later kunt inhalen.

Kwaliteit

Natuurlijk is het van groot belang dat je ook in deze moeilijke omstandigheden kunt vertrouwen op goed onderwijs. Je opleiding doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zowel het onderwijs als de toetsen voldoen aan de kwaliteitseisen die normaal gesproken ook gelden. Lees hoe de universiteit de kwaliteit van het onderwijs bewaakt.

OVER UNIVERSITEIT LEIDEN

Meer weten over de Universiteit Leiden en de start van je studie? Kijk op onze website, volg ons op instagram, youtube en/of facebook. Kijk ook op de site over het collegejaar 2020-2021.

BEKIJK UNIVERSITEIT LEIDEN NIEUWS VAN UNIVERSITEIT LEIDEN
NIEUWS

 • ALV 7 oktober
  08-10-2021 - NSL
  Studentenvereniging
 • Lustrum 8.2 opening!
  08-10-2021 - PLANKENKOORTS
  Sport
 • Leids Cabaret Festival
  07-10-2021 - PKVV
  Talent events
 • Alpha Open Avond
  29-09-2021 - NSL
  Gezondheid en welzijn
 • Tournee naar Limburg
  28-07-2021 - COLLEGIUM MUSICUM
  Cultuur
 • Brief aan de aanstaand student
  16-07-2021 - PKVV
  Gemeente
 • Op naar Limburg!
  09-06-2021 - COLLEGIUM MUSICUM
  Cultuur
 • Win een 3Dbeeldje van jezelf
  04-06-2021 - LEIDEN MARKETING
  Cultuur
FOTO'S

PROEF DE SFEER