HISTORISCHE STAD

Het verhaal van Leiden

De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. De stad was aan het eind van de vijftiende eeuw het grootste van het graafschap Holland. En dat…was vooral te danken aan de internationale lakenindustrie. Vanaf de zestiende eeuw werd alles anders. Een tijd van hervormingen en vervolgingen. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd tot twee keer toe door de Spanjaarden belegerd.

Leidens Ontzet3 oktober 1574

De Spanjaarden waren uit op het uithongeren van de stad en verschansten zich rondom Leiden. Inwoners werden ziek en waren uitgehongerd, zou de stad in handen vallen van de Spanjaarden? Door een groot deel van Zuid-Holland onder water te zetten, konden de Watergeuzen met hun boten Leiden bevrijden en haring en witbrood uitdelen. Op 3 oktober 1574 vluchtten de Spaanse troepen en werd er nog slechts een restje eten in een pan gevonden: hutspot. 
Elk jaar op 3 oktober vieren de Leidenaars het Leids Ontzet met een tweedaags feest. Volop muziek, een grote kermis, vuurwerk en natuurlijk het uitdelen van haring en wittebrood aan de inwoners. Ook de traditionele hutspot mag natuurlijk niet op tafel ontbreken! 

Omdat de Leidenaren het verzet zo lang volhielden, schonk Willem van Oranje de stad de eerste Universiteit van Nederland is het verhaal.  

Het Ontzet is het startpunt geweest van een nieuwe bloeiperiode. In 1577 kwamen tienduizenden Zuidelijke Nederlanders vanwege hun calvinistische geloof naar Leiden: ervaren textielwerkers die werkten voor wat nu het huidige Museum De Lakenhal is, gaven de wegkwijnende Leidse wolnijverheid een impuls met nieuwe producten, technieken, kapitaal en arbeid. Ook ontwikkelde Leiden zich als een stad van letteren.  De stad was een belangrijk centrum van drukkerijen, wetenschappelijke uitgeverijen en boekhandels. 

Leiden groeide uit tot de tweede grootste stad van de Republiek, na Amsterdam. De bevolking bleef groeien en in 1611, 1644 en 1659 werd de stad weer vergroot. Zo kreeg de singelring haar huidige vorm. Op het hoogtepunt rond 1670 woonden er ruim 60.000 mensen dicht op elkaar. Deze periode – in de 17e eeuw – wordt vaak de Gouden Eeuw genoemd. 

Neem contact op

Heb je vragen over het studentenleven in Leiden? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op


Mis geen moment

Er is altijd wel wat gaande in de leukste studentenstad van Nederland.

Bekijk de agenda