AGENDA EVENEMENT
PKVV

VESUVIUS EN POMPEII - DANSEN OP DE VULKAAN

In drie korte lezingen wordt het verhaal van de uitbarsting van de Vesuvius verteld door classicus Vincent Hunink (Radboud Universiteit), vulkanoloog Elske de Zeeuw-van Dalfsen (KNMI/TU Delft) en historicus en archeoloog Miko Flohr (Universiteit Leiden). De drie wetenschappers nemen u mee naar dat beroemde moment in 79 na Chr. U hoort een mogelijk ooggetuigenverslag en werpt een blik in en onder de vulkaan. Tot slot is er een poging om de gebeurtenissen te reconstrueren op basis van de archeologie.

datum: vrijdag 5 april 2024
tijd: 17.00 – 18.30 uur
locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (aanmelden | deze lezingen wordt niet online uitgezonden)
kosten: gratis (excl. museumentree)
Vesuvius en Pompeii wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024).

Vesuvius – Brieven van Plinius de Jongere
Door Vincent Hunink (Radboud Universiteit)

De  uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Chr. heeft Pompeii en Herculaneum voor later eeuwen geconserveerd. Hoe vond die uitbarsting plaats? Hoe reageerden de mensen? Daarover bestaan twee belangwekkende brieven van Plinius de Jongere (ca. 100). Samen geven ze essentiële informatie over de dramatische gebeurtenissen. Deze brieven staan centraal in de lezing van Vincent Hunink. Hij gaat onder meer in op enkele merkwaardige details. Hoe moeten de brieven gelezen worden? Zijn ze een ooggetuigenis, of nog iets méér of anders dan dat?

Dr. Vincent Hunink (1962) is universitair docent Latijn en vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 1992 heeft hij een groot aantal vertalingen van werken uit de Klassieke Oudheid gepubliceerd, vooral uit het Latijn. Recent betrof dit onder meer enkele bundels brieven van Plinius, en werk van Tacitus, Apuleius en de christelijke auteur Minucius Felix.

Vesuvius – De berg die toch een vulkaan bleek te zijn
Door Elske de Zeeuw-van Dalfsen (TU Delft, KNMI)

Italië wordt gezien als de bakermat van de vulkanologie. De term ‘Plinische’ uitbarsting bijvoorbeeld, is ontstaan na het lezen van de brieven die Plinius de Jongere schreef na het zien van de uitbarsting van Vesuvius in 79 na Chr. Bijna tweeduizend jaar later leren vulkanologen nog steeds van, en over, deze catastrofale uitbarsting. In haar lezing vertelt Elske de Zeeuw-van Dalfsen over wat voor soort vulkaan de Vesuvius is, hoe die is gevormd en of de vulkaan nog steeds actief is. Ook bekijkt ze of met de bestaande gegevens de fases van de uitbarsting gereconstrueerd kan worden. En kan een herhaling van het drama bij Pompeii en Herculaneum worden voorkomen?

Dr. Elske de Zeeuw-van Dalfsen is vulkanoloog bij het KNMI en werkt aan de monitoring van de Nederlandse vulkanen Mt. Scenery op Saba en The Quill op Sint Eustatius. Ze is ook verbonden aan de TU Delft voor onderwijs en onderzoek, met een focus op zwaartekrachtmetingen op vulkanen.

Een stad vol dode mensen – Pompeianen en de eruptie van 79 na Chr.
Door Miko Flohr (Universiteit Leiden)

Wat doe je als het ondenkbare gebeurt? Hoe reageer je als een berg ontploft, de dag tot nacht wordt en een urenlange regen van puimsteen neerdaalt op de plek waar je woont? Hoe reageerden Pompeianen op de uitbarsting van Vesuvius in 79 na Chr.? En wat kan de archeologie ons daarover vertellen? In deze lezing vertelt Miko Flohr over de reactie van slachtoffers op de zich voltrekkende ramp: kan uit de plek waarop ze gevonden zijn iets worden opgemaakt over hun plannen om aan het doodslot te ontkomen?

Dr. Miko Flohr is universitair docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en specialist op het gebied van de stadsarcheologie van Romeins Italië. In zijn onderzoek vraagt hij zich af wat de resten van steden als Pompeii, Herculaneum en Ostia zeggen over de impact van de Romeinse heerschappij op het dagelijks leven.

MEER INFO